Jump to content
Sign in to follow this  
snake444

troubles with script

Recommended Posts

when i run the script i get error, log :

eth1: No such device
IPv6 configuration failed!

the script's code:

#!/bin/sh
if ! [ -f /proc/net/if_inet6 ]
then echo "IPv6 is not installed!" 1>&2; exit 1; fi
ifconfig sit0 up \
&& ifconfig sit0 inet6 tunnel ::213.121.24.85 \
&& ifconfig sit1 inet6 add 2001:618:400::591:cb1f/128 \
&& route -A inet6 add ::/0 gw fe80::d579:1855 dev sit1 \
&& route -A inet6 add 2000::/3 gw fe80::d579:1855 dev sit1 \
&& ifconfig eth1 up \
&& ifconfig eth1 inet6 add 2001:618:400:b733::/64 \
&& echo 1 > /proc/sys/net/ipv6/conf/all/forwarding \
&& echo 'interface eth1
{
AdvSendAdvert on;
prefix 2001

:618:400:b733::/64
{
  AdvOnLink on;
  AdvAutonomous on;
};
};' > /etc/radvd.conf \
&& /etc/init.d/radvd start \
&& echo "IPv6 configuration completed" || \
{ echo "IPv6 configuration failed!" 1>&2; exit 1; }

 

and when i do ifconfig there is:

snake@delta:~$ ifconfig
eth0	  Link encap:Ethernet  HWaddr 00:E0:4C:77:CD:1D 
	  inet6 addr: fe80::2e0:4cff:fe77:cd1d/64 Диапазон:Link
	  UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
	  RX packets:270656 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
	  TX packets:250379 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
	  collisions:0 txqueuelen:1000
	  RX bytes:275446383 (262.6 MiB)  TX bytes:21518725 (20.5 MiB)
	  Interrupt:20 Base address:0x2000

lo		Link encap:Local Loopback 
	  inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
	  inet6 addr: ::1/128 Диапазон:Host
	  UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
	  RX packets:84 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
	  TX packets:84 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
	  collisions:0 txqueuelen:0
	  RX bytes:4817 (4.7 KiB)  TX bytes:4817 (4.7 KiB)

ppp0	  Link encap:Point-to-Point Protocol 
	  inet addr:89.1.203.31  P-t-P:212.29.206.60  Mask:255.255.255.255
	  UP POINTOPOINT RUNNING NOARP MULTICAST  MTU:1492  Metric:1
	  RX packets:269808 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
	  TX packets:249776 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
	  collisions:0 txqueuelen:3
	  RX bytes:269452852 (256.9 MiB)  TX bytes:15987305 (15.2 MiB)

sit0	  Link encap:IPv6-in-IPv4 
	  inet6 addr: ::89.1.203.31/96 Диапазон:Compat
	  inet6 addr: ::127.0.0.1/96 Диапазон:Unknown
	  UP RUNNING NOARP  MTU:1480  Metric:1
	  RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
	  TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
	  collisions:0 txqueuelen:0
	  RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

sit1	  Link encap:IPv6-in-IPv4 
	  inet6 addr: 2001:618:400::591:cb1f/128 Диапазон:Общий
	  inet6 addr: fe80::5901:cb1f/64 Диапазон:Link
	  UP POINTOPOINT RUNNING NOARP  MTU:1472  Metric:1
	  RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
	  TX packets:7 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
	  collisions:0 txqueuelen:0
	  RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:588 (588.0 b)

any ideas how to solve that problem?

i tryed editing the script and changing all eth1 to eth0 because in ifconfig i dont see any eth1 connection but i got error too

snake@delta:~$ sudo sh LinuxScript.sh
SIOCSIFADDR: File exists
IPv6 configuration failed!

thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

First, you have no eth1, so eth0 is the correct setting.

 

......
&& ifconfig eth1 up \
....

 

That part of the code is attempting to bring the device up, even though it is already up and that is why you get the complaint when you use eth0.

 

So in round up, you can simply remove that line from the script and it should complete and replace all eth1 with eth0.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...